Most akarom! - hogyan tévézz korszerűen

2017. június 09. 16:44 - DerecskeiZo

A most akarom egy olyan kifejezéssé vált napjainkban, amely szépen megfertőzte tévénézési, és vele párhuzamosan a tartalomszolgáltatási szokásainkat is. Hiszen minden annyira gyors lett, lásd az internetet és a benne közvetített média tartalmak azonnali elérését, hogy csak idő kérdése volt, mikor lesz forradalom a kábeles (IPTV) piacon. Az nem újdonság, hogy a műsorokat nem csak akkor nézzük, amikor az adott csatorna műsorára tűzi, hiszen a felvétel és megállítási opció régóta alapvető funkciói a set top boxoknak. Ám ez erősen kényelmi dolog, hiszen mi van, ha elfelejted felvenni a kedvenc sorozatodat, vagy ami gyakran előfordult, hogy beprogramoztad ugyan (akár távolról a telefonodról), de rejtélyes oknál fogva a box nem vette fel teljesen, vagy egyáltalán semmit sem rögzített. Mi magunk is jártunk már így. A kérdés tehát az, hogy a műsorrögzítés mennyire képes kiszolgálni a rohanó világban tapasztalt gyors és rugalmas tartalomfogyasztási igényeket, vagy végképp a stream szolgáltatók műsorkínálata  fog diadalmaskodni. A NaDe team most ennek fog utána járni.

tv-video-article-outlook-image.jpg

Azonnal tévézni akarok!

A kérdés ma már nem az, hogy mi megy este a tévében, hanem, hogy mihez van hangulatunk. Ez az idő, amikor már nem elég a távirányítóval szörfölni a rendelkezésre álló csatornák között, hogy hol mi megy éppen, hanem a súlypont a felkínált tartalmon van, hogy mit tudok azonnal elérni. Eddig volt a műsorújság, és a merevlemezre rögzített műsor. Ehhez jöttek hozzá az évek óta hazánkban is elérhető stream szolgáltatók (Netflix, HBO Go, Amazon Prime Video, Filmbox Live), akik külön előfizetési díj ellenében egy online műsortárat bocsátanak a felhasználók rendelkezésére, és ami abban benne van, az bármikor, szinte bárhonnan azonnal elérhető. Hazánkban ezek a műsorfogyasztási szokások még gyerekcipőben járnak. Az emberek többsége ragaszkodik a hagyományos tévé előfizetéshez, de még mindig sokan vannak azok, akik kalóz módon, illegális forrásból szereznek tartalmakat (torrent, illegális online weboldalak). Akiknek fontos az újdonság, azok már jól ismerik a stream szolgáltatók előnyeit (vagy hátrányait - lásd Netflix, Amazon hiányos lokális tartalma), és próbálnak valamiféle kompromisszumot kötni; lássam az esti meccset, de a Trónok harcára se keljen napokat várnom. Tehát egyértelmű, hogy erre valamit lépniük kellett a hazai kábeles szolgáltatóknak is, hiszen a műsorok friss és gyors elérése mindkét tábortól hozhat új előfizetőket. Nade mi úgy vettük észre, hogy a kényelem a legfontosabb tényező. Ezt helyezik előtérbe a hagyományos nézők és azok is, akik még ragaszkodnak a nem éppen legális letöltésekhez. Ne keljen sok gombot nyomogatni vagy ide-oda másolgatni, hanem minden azonnal elérhető legyen. A mi alapkoncepciónk az, hogy hogyan tudunk e legkényelmesebben tévét nézni, hogy érhetjük el leggyorsabban a kedvenc tartalmainkat, és bár meglepő tudjuk, de kezdjünk valamit a jogi kérdésekkel is.

fullsizerender_8.jpg

fullsizerender_9.jpg

Hagyományos tévé VS stream szolgáltatók.

Több évtizedes hagyomány, hogy kezünkben a távirányítóval -vagy más eszközzel-, este leülünk tévét nézni. Adott a kábeles vagy IPTV-s előfizetésünk (ide tartozik a földfelszíni is), és az eddig tapasztalt merev struktúra, amely erősen behatárolja, hogy az adott időszakban mit tudunk megnézni. Akik rendelkeznek különböző okos eszközökkel: okotvévé, médialejátszó, laptop), azok egy ideje felfedezték maguknak a stream szolgáltatásokat, amelyek szakítottak az eddigi megszokott, meglehetősen merev gyakorlattal, és egy hatalmas online világban, legálisan tartalommal csábítják a felhasználókat. Ezeknek a szolgáltatásoknak legnagyobb előnye, a széles kínálat azonnali elérése, amelyhez ma már elég egy laptop vagy okostelefon is. Viszont egy kora nyári Bajnokok Ligája döntő csak a hagyományos kábeles vonalon játszik, nem beszélve azokról a sorozatokról, amelyek joggyakorlata miatt szintén csak kábelen nézhetőek. A frissesség és gyorsaság áll szemben az erősen behatárolt, de megszokással teljesülő beidegződéssel. Ez a felállás most megdőlni látszik. A hazai tévés szolgáltatók nálunk is elkezdték bevezetni a több napig visszanézhető műsorkínálatot, amelyhez nem kell merevlemez és állandó odafigyelés, hanem minden automatikusan történik, és kedvenc csatornánk tartalmai akár hét napig visszamenően, a nap bármely időszakában, szinte bárhonnan visszanézhetőek.

fullsizerender_10.jpg

Visszanézni, de mit és meddig.

Leteszteltük a két legnagyobb hazai szolgáltató rugalmas műsorvisszanéző funkcióját. A Telekom egyszerűen Archív tv-ként hívja, míg az UPC megmaradt a Műsorvisszanéző elnevezésnél (nála már egy éve elérhető). A két nagy szolgáltató valószínűleg azt szeretné elérni, hogy véget vessen az idő és tér rabságának, és az előfizető nagyobb szabadságot kapjon abban, hogy mit és mikor akar megnézni, akár többször is. A Telekom esetében ez három nap visszanézhetőséget és jelen pillanatban 33 sd felbontású csatornát jelent. A UPC 53 sd és 16 HD felbontású csatornát kínál hét napig. Eddig is voltak olyan archív tartalmak, amik külön fizetés ellenében elérhetőek voltak, ám az újdonság most az, hogy ez a választott előfizetés mellé ingyenesen jár. Így megvalósulni látszik, hogy amikor leülünk filmet nézni, olyan szabadságot kapunk a kezünkbe, amit eddig még soha. Így nem leszünk a szokások rabjai, és az egész tévénézési gyakorlat eltávolodik az idő függvényétől. Azt külön meg kell jegyezni, hogy egy csatorna hiába visszanézhető ezzel a szolgáltatással, előfordulhatnak olyan tartalmak, amiket az adott csatorna nem engedélyez, valószínűen szerzői jogok vagy szerződésben szereplő egyéb kitétel miatt. Ez nem annyira rondít bele az összképbe, majd meglátjuk, hogy hosszú távon mennyire lesz hatással a tévénézési szokásainknak. Mindenesetre ha szembe állítjuk a hagyományos tévé kényelmes visszanézhetőségét a stream szolgáltatók az időben eddig is szabad felhasználhatóságával, akkor lassan kiegyenlítődnek a lehetőségek. Egy hatalmas online videótár alapból előnyt élvez a hagyományos tévével szemben, amit a műsorvisszanéző mintha kezdene kiegyenlíteni. A kábeltévés előfizetés előnye, hogy a sok fix tartalom mellett élő sport és egyéb műsorokat is sugároz, de ezek eddig elég merev műsorstruktúrához voltak igazítva. Ezen változtathat a műsorok időbeli szabadabb visszanézhetősége. Ami Netflix és társainak javára szolgál, hogy a feltöltött tartalmak szerzőjogi kérdései már nem okoznak problémát, hiszen minden tartalom korlátlanul elérhető az előfizetés megléte alatt. 

fullsizerender_11.jpg

Számunkra izgalmas időszak következik, hiszen ezekből a fejlesztésekből is látszik, hogy mindenki gyors és egyszerű tartalomfogyasztásra törekszik. A kisebb szolgáltatók is ebbe az irányba fognak elmozdulni, és hamarosan nehéz lesz választani. A tartalmak különbözősége mindig okot fog adni arra, hogy ne csak egyik vagy másik mellett döntsünk, de bevalljuk őszintén, hogy a hagyományos tévézést kezdtük eléggé temetni, hiszen nem láttuk azt a technikai fejlődés, amit a stream-szolgáltatók kezdetek óta az arcunkba dobtak. 

A hagyományos tévézés

előnyei:

- Szinkronos tatalom (akár más nyelvet is választhatunk).

- Élő és színesebb tartalom, ezeket akár vissza is nézhetjük.

- Egyre több eszközzel nézhetjük kedvenc műsorainkat.

Hátrányok:

- Kötött műsorok.

- Bizonyos csatornák és tartalmak nem nézhetőek vissza (reméljük ez idővel változni fog).

A stream szolgáltatók

előnyei:

- Hatalmas választék, műfajokra lebontva. 

- Bármit megnézhetünk, ami a műsortárba fel van töltve.

- Időben nincs korlátozva, bármikor bárhonnan elérhető (internet függő).

- Szinte minden eszközzel nézhető.

Hátrányok:

- A tartalom erősen függ az internet meglététől.

- Csak nagyon ritkán vannak élő műsorok (Egyelőre a HBO Go nyújt néha kivételt)

- A HBO Go az egyedüli, amely minden műsorához kínál legalább magyar feliratot. A Netflix és az Amazon ebben nagyon le van maradva. 

 

 

 Update: Ha a korszerű felhasználhatóság szolgál alapul, tehát figyelembe vesszük a tényt, hogy a tartalomfogyasztás egyre inkább eltávolodik az idő síkjától, akkor a hagyományos tévézés a fejlesztések hatására jön fel a stream nyakára. Évek óta azt lehet hallani, hogy a stream nagy előnye, hogy bárhol és bármikor nézhető, és ma már akár le is tölthető az a több ezer tartalom (csak a háttértár bírja). Nade a az élő sport és szórakoztató műsorok. Ezekre még mindig óriási az igény, de itt is felmerült, hogy a közvetítések nagyon időhöz és otthoni közeghez vannak kötve. Nos, ennek lassan vége. Vegyük alapul az NBA vagy NHL nagydöntőket. A két nagy szolgáltató műsorvisszanéző funkciója segítségével nem kell hajnalban felkelni, hanem ráér reggel a kávé mellett, vagy a dedikált applikációval útközben a metrón, bármikor bárhol visszanézhető, és ahogy a stream esetében, ez is csak internet függő. Tehát egy hagyományos tévéelőfizetéssel egy olyan ondemand szolgáltatást is kapunk, ami eddig a stream privilégiumának számított. Ebben hatalmas a potenciál, a kérdés persze az, hogy ezt mennyire fogják kiterjeszteni más csatornákra, hogy a UPC Horizon Go mellett a Telekom is elérhetővé teszi e mobilos applikációjában az Archive TV-t, mert akkor valóban megváltoznak az erőviszonyok. És lássuk be, ennek előnyeit mi felhasználók fogjuk igazán élvezni. A a szórakoztatóipari forradalom éppen előttünk zajlik.

(Reméljük, hogy ezzel a kis összeállítással segíteni tudunk a tévénézési szokások újragondolásában.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://musoron.blog.hu/api/trackback/id/tr9512581575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása