Ki mondta, hogy a virtuális térben nem lehet kávézni?

2018. augusztus 29. 12:11 - DerecskeiZo

Akkor most iszom vagy megosztom a reggeli kávémat?

E-kávé. Ennek a műfajnak első hallásra elég kocka jelentése van. Sokan nem is tudnak ezzel a geek kifejezéssel mit kezdeni, és tartalmilag a dolog általában kimerül abban, hogy ízléses kávékülönlegességet osztanak meg egymással a tagok a közösségi oldalakon, miként a vastag aranybarna crema megcsillan a reggeli napsütésben, hozzá egy több fronton használt Coelho idézettel, illetve a totál ismeretlen de annál tehetségesebb barista, ahogy egy delfinre hajazó motívumot készít a latte tetejére. Roskadozó hangulatjel-áradat, több ezer reakció kíséri ezeket a posztokat, ez lenne hát az e-kávé populárisabb és közkedvelt része.

coffee-pulp-fiction-1.jpg

Ezen túlmenően!

Ha jobban mögé nézünk, hogy mennyi eredeti ötlet és megvalósítás létezik a kávé virtuális elhelyezésében, akkor egy sokkal színesebb világ bontakozik ki. Való igaz, szinte nagyítóval kell keresni és sokkal kevesebb embert vonz, valódi megszállottság és fanatizmus kell hozzá, hogy az ember találkozzon vele. De tapasztalatom szerint ahogy a közösségi médiában alkalmazott felhasználói szokások megváltoznak, úgy nő az igény arra, hogy az e-kávé is kapjon több kigyomlált felületet. Ezért is fogtam hozzá, hogy összegyűjtsem és röviden értékeljem azokat a kávés csoportokat és oldalakat, amelyek többet nyújtanak egyfajta kávés formában publikált életigazságnál, amelyek azon túlmenően, hogy kedvcsinálóként hatnak a kávéfüggő társadalomra, sokszor rendelkeznek mélyebb tartalommal, és egy jó beszélgetés formában mindig érdemes vetni rájuk egy-egy pillantást. Nem előfeltétel, hogy a csoportban kizárólag kávéval foglalkozzanak, a különböző témák és stílusok olykor jól összekapcsolhatóak és így a paletta is kiszélesedik.

Az összeállításban a közösségre fókuszálok, és kihagyom belőle a kereskedelmi és szolgáltatással foglalkozó felületeket, hiszen a cél nem az, hogy egy márkát vagy kávézót népszerűsítsek, hanem bemutassak kávé-geekeket és megközelítési formákat, ha valaki többre vágyik napi több száz kávéba töltött irodalmi bölcsességnél.

Az egyik kedvencem a World of Coffe (nyilvános csoport)

world_of_coffe1.jpg

A düsseldorfi sztár-barista, Dritan Alsela által fémjelzett csoport jelenlegi állapot szerint 122 ezer taggal rendelkezik. Alsela szakmailag elég elismertnek számít, amit jól mutat, hogy  2016-ban Budapesten megkapta az Európai Kávé Szimpóziuma (Allegra European Coffee Symposium) egyik legrangosabb elismerését. A csoporthoz azért csatlakoztam, mert sokakkal ellentétben a kezdeményezés globális jellege úgy működik, ahogy szerintem egy ilyennek működnie kell. A recept leírva és tálalva is egyszerűen hangzik: A világ számtalan pontjáról a felhasználók feltöltik kávés élményeiket, hogy éppen milyen kávét isznak meg ilyesmi. Nem igazán találkozom túltolt művészi alkotással, vagy hogy általánosan az idézetekkel tűzdelt népszerűségre hajtanának, ennél inkább az egyszerűség (vele az észszerűség) dominál. Mégis ez adja a dolog sava-borsát, hogy nem szándékozik túlnőni a pillanat momentumán. Ha a dolog élvezeti részét vesszük figyelembe, hiszen mégiscsak azért választunk tartalmat, hogy szórakozzunk, akkor az gasztro-kultúr utazás rövidre szabott változata benne a meghatározó. Az egyik percben Alaszkából kerül fel egy pillanatkép, ahogy egy szabad ég alatt főzött kávét osztanak szét egymás között a piknikezők, a másik poszt pedig már bangladesbe kalauzol, szintén egy helyi szokás szerint készített kávéval. Jöhet dánia, vagy argentína, az időeltolódásnak köszönhetően az ébredés más és más lokális napszakra esik, így nyújt egyedi látásmódot az egész közösség számára. Ahogy vetünk egy pillantást az oldalra, nem hosszú percekig tartó helyi ételkülönlegességeket látunk, hanem a kávézás meghitt pillanatát, ami pont annyit időt rabol az életünkből, emennyit szánnánk az egész geek hangulatra.

Pont elég belőle napi néhány perc, de azt stabilan állíthatom, hogy szinte minden nap tud valami érdekességgel szolgálni, főleg ha a kávé mellé az adott ország vagy város látképét is mellékelik. Szokták, és nagyon szeretem!

Egy mostanában alakult csoport, a Kotyogós Kávé (zárt csoport)

kotyogo1.jpg

A Rose&Verabell dedikált kávés csoportja egyelőre keresi saját formáját, de már a leírásában is rátapint a lényegre, hogy idézzem: Kotyogós Kávé, azaz barátkozós-kibeszélős csoport kávéimádóknak!

Ezt is náluk olvastam: Verabella szerint az emberek annyi mindenen össze bírnak veszni, hogy aztán összebékíthetetlen szekértáborokat alkossanak, de olyat még nem látott, hogy azon akadtak volna össze a bajszok, hogy eszpresszó vagy latte. A jó kávét mindenki szereti – ennek jegyében várunk szeretettel mindenkit ebbe a virtuális kávézóba! (Rose).

Alaphangulatnak több mint ideális, és ha valaki ráadásképpen ismeri a művészeti és szabad bölcsészeti témájú weboldalt (Rose&Verabella), akkor a várt szellemiség nem fog csalódást okozni. Ami miatt csatlakoztam, hogy erősen vonzódom az ilyesfajta stílushoz. Ha már csoportról és társalgási (illetve szórakozási) kezdeményezésről beszélünk, akkor jó, hogy vannak ilyen helyek, ahol a szerelem az élet és halál egy jó erős feketében találkozik. 

Rose és Verabella megálmodott egy csodálatos képeskönyvet a Mokka köz 4-6. lakóiról. Ez egy képes-mesés könyv lesz felnőttek számára. Ebben a házban mindenki rajongva szereti a kávét, és mindenki más elkészítési módra esküszik. Valakinél mindig pont lefőtt a kávé, és a házat belengi a jól ismert illat. Történnek az események, zajlik az élet. Egy dolog bizonyos: senki sem esik a másiknak azért, mert az ristrettót iszik, ő meg a hosszú kávét szereti. Mert aki a jó kávét szereti, könnyen megérti a másikat. Még akkor is, ha az a szomszéd történetesen képtelen jó kávét főzni.

Jól hangzik igaz? Ez aztán az e-kávé egy sajátos ötletre és megvalósításra támaszkodó iskolapéldája, amiért a bevezetőben írtam, van mélysége a témának, csak ki kell gyomlálni az elavult és sokszor bosszantóan egysíkú tartalmakat. Ha a kávéról nem Coelho idézeteken keresztül szeretnél az időd függvényében gondolatokat és véleményeket megfogalmazni, vagy csupán nézelődnél, akkor a Kogyogós Kévé egy ideális hely számodra.

A végére hagytam azt a csoportot, amelyik a Műsoronhoz kapcsolódik. Sorozatok, filmek kávé.-nézz szét nálunk! (nyilvános csoport)

sopranos1.jpg

Biztos te is ültél már tanácstalanul. A hűtő túl messze volt, az édesség még a szatyorban, egy kávéhoz lenne kedved, de a mobilapplikáció nem dob fel semmi érdekeset. Pedig néznél vagy szimplán éreznél valami újat, illatot és eredetit. Filmet vagy egy sorozatot, szeretnél elmélyedni a rendező világában vagy inkább csak egyszerűen lazítanál egy  Marvel-karakter vagy képregényhős világában.Trendi látnivaló vagy a jól bevált klasszikus? Segítünk neked választani. Nézz szét nálunk! 

fargo1.jpg

A csoportunkban elsősorban az online térben található sorozatokkal és filmekkel foglalkozunk, de a kávé és a hozzá szervesen kapcsolódó életérzés nem csak egy hátsó soros komponens, szeretnénk a dolog mélységét megeleveníteni, lehetőleg a látott képi és filmművészeti világ jelentőségében. Hiszen ki mondta, hogy miközben van egy szabad fél órád, hogy megnézd kedvenc sorozatod aktuális részét - vagy olvasgasd beszámolóinkat -, ne esne jól egy fekete kávécsoda? És akkor nem a delfines vonatkozásra gondoltam. Gyakran előfordul, hogy tévénézés közben kapok új impulzust vagy ötletet, milyen kávét igyak éppen. Melyik kávéfajtát tudom az aktuális érdeklődési tevékenységgel összeegyeztetni. És minden történethez tartozik egy filmes vagy kávés vonatkozás, és máris eljutottunk odáig, hogy elkezdünk a kávéról beszélgetni, az egészen annyira öngerjesztő, hogy képesek vagyunk gond nélkül lépkedni a kávé és sorozatok határokat átívelő világában. Ki hogyan szereti.

hapleocoffee1.jpg

Ezért tartottuk fontosnak, hogy megalakuljon ez a csoport, ezért tarttam személy szerint létrehozandónak, hogy az online tartalomfogyasztás és a kávézás virtuális térben való elhelyezése továbblépjen a napi bölcsesség templománál. Tetszik az alapötlet? Csatlakozz hozzánk, és olvasd az írásainkat, vess egy pillantást a napi merítésre.

Derecskei Zoltán

Hogy Zimmer Ferit idézzük: Semmi sem veszhet kárba!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://musoron.blog.hu/api/trackback/id/tr7614209367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása