Meddig bírja Szikla a sivatagi homokban?

2017. július 25. 08:46 - DerecskeiZo

Nagypályások, harmadik évad, pilot

Értem én, hogy ezzel a manussal bármit el lehet adni. Dwayne Johnson egy etalon, egy nemzeti lobogóra hímzett önarcképe az amerikai álom beteljesülésének, és amit még el lehet képzelni, azt Sziklával minden bizonnyal megcsinálják. Nálunk ez teljességgel lehetetlen. És itt nem csak a társadalmi normák, és az évtizedes szorgalommal töredezett közösségi paradigmák különbségére gondolok, hanem maga a fogalom, amiben Szikla felépítette önmaga karakterét. Ugyan hiányoznak belőle a kiemelkedő érzelmi és helyzethez illeszkedő színészi előtörések, de a lény amit sugároz felénk, az nagyon is hiteles és őszinte tud lenni. Ezt pedig jutalmazzák a nézők, szinte bálványként tisztelik még akkor is, amikor vastagon érezhető, hogy Szikla nem színésznek született.

ballers4.jpg

De Szikla megcsinálja, mert szorgalmas, mert középszinten is önmagát adja, és ez kiválóan illeszkedik a marketinges háttértár enyhén populista munkájához. Ezért nézünk vele újratöltött Baywatchet, és ezért is ülünk le már harmadik évada a HBO-n futó Nagypályásoknak, holott semmi izgalom, szinte alföldnyire lapos történetvezetés, de ott van benne Dwayne Johnson, és mint Hosszú Katinka 200m vegyesben, kilométereket ver az egész mezőnyre bájosan középszintű karakterével. Nade ennyi elég, az üdvözöléshez?

ballers1.jpg

A Nagypályások egy rétegsorozatnak számít, és hát nem éppen a kritikusok kedvenc produkciója, de az amerikai focivilágról szól, kemény csávókkal, tengernyi pénzzel a Miami partokon terpeszkedő luxusvillákban. Én személy szerint örültem végre egy ilyen sorozatnak. Hiszen az egyetemi és főiskolai feldolgozásokat követően egy olyan szériára is szükség mutatkozott, ami egyfelől az NFL világát tükrözi, de mégsem annyira direktben franchise szagú, hanem játékosok felkészüléséről, az őket övező megpróbáltatásokról hivatott valós képet közvetíteni. Valljuk be, a Nagypályások ebben elég jól indult, és kinek is adhatták volna  a kiöregedő szupersztárból lett üzleti tanácsadó főszerepét, mint Dwayne Johnsonnak. Amiben a sorozat még nagyot tudott durrantani a nézők között, hogy a sorozatot Amerikában úgy fogták fel, mintha ez valójában maga a nagybetűs Szikla élettörténete lenne. Bár forgatókönyv és betanult szövegek között mozognak a kamerák, de az egész sztori igazából Johnson real életben megvetett pénzügyi karrierjét mutatja be, a lehető leghitelesebb formájában. Sokan emiatt ültek le hétről hétre megnézni a szintén focista múlttal rendelkező Donovan Carter és John David Washington szerződések körül forgó offseason hétköznapjait, amit persze a Szikla, Spencer Strasmore egyenget, a maga sajátos stílusában.

ballers5.jpg

Már az új évad plakátjaiból jó előre érezni lehetett,  hogy a Las Vegasba költöző Oakland Raiders egyénre szabott története lesz a fő cselekményvonal, hiszen mint sporttörténeti jelentőség, van benne potenciál. Na mégis, az első rész inkább visszakapaszkodásról szól, hogy Spencer a kölcsönkapott milliókat vissza tudja fizetni annak ügyfelének és mondhatni barátjának, akinek végül is a pénzügyeit kezeli, és ezáltal illene faszaságot mutatni a többi ügyfél számára. Azonban az is előfordulhat, hogy ez az erőltetés lesz a veszte a sorinak, hiszen az alaptézis, hogy egy sikeres profi sportoló karrierje befejeztével a pénzügyi világban is legalább annyira sikeres, nem feltétlen azonos egymással. Ám ezt a közvetített képet olykor elég direktben nyomja a sorozat, és az új évad első részéből szerintem hiányzik az a lazaság és dinamizmus, ami ebből a merevségből képes lenne a Nagypályásokat kilendíteni. De mégiscsak az első résznél tartunk, és Dwayne Johnson a király a sorozat trónján, akivel mint fentebb írtam, egy szappan ízű rágógumit is el lehet adni, nemhogy egy cool focis sorozatot, amely éppen Vegasba készül a világot meghódítani. 

Értem én, hogy vannak trendek és elég hatékony nézői felmérések arra vonatkozóan, hogy egy sorozat bizonyos csapásvonala meddig képes a figyelmet fenntartani. Ebben mindenképpen kellet a Nagypályásoknak változtatni, és a sivatagi focikaland jó és izgalmas tartalmat tudna kölcsönözni a széria további részeihez. Kérdés persze, hogy ezzel mennyire képes majd élni. Mert az édeskevés, hogy Stephen Curry felbukkan sztárklikként eladni pár jelenetet, hogy a cég többségi tulajdonosa, aki mellesleg évadról évadra egyre bénább, szentbeszédként elülteti Szikla fejében, hogy nem egyforma érdekrendszerben játszanak. Hiszen amíg ő monumentálisban, hatalmasban gondolkodik, addig Spencer beéri kisebbel is. Aztán erre fel, mint a legnagyobb ötletek legnagyobbika, dobja fel Spencer a zárójelenetben az egyik kaszinókban érdekelt partnernek, hogy biza költöztessenek egy csapatot Las Vegasba.

balers3.jpg

Még szerencse, hogy mindez megtörtént, mármint hogy valaki az írói stábban rábólintott erre a vegasi szálra, így kimentették a sorozat lapos részeit az érdektelenség mocsarából, és mint varázsütés hamupipőke számára, a sorozat egycsapásra tovább kezdett érdekelni. És Amerikában ezek láttán nyilván az a fő kérdés, hogy vajon Szikla ezt is képes majd megcsinálni? - Annyira egyszerű ez a gondolatmenet, de lássuk be, a Nagypályások ilyen egyszerű panelekből tudott ilyen magasságokig építkezni, de van még valami: Ha a sivatagi csavar sikeresnek bizonyul, talán a Nagypályások is felfedezi Dwayne Johnson utáni önmagát, hogy ne csak a jó öreg Sziklára építsék az egész középpáyás sorozatot. Már csak ezért is érdemes tovább nézni, de értékelni még nem lehet a látottakat.

Szeretnél mindig a legfrissebb és legjobb műsorokról értesülni? Kövess minket!  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://musoron.blog.hu/api/trackback/id/tr4612685311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása