2017. jún 12.

Mi kacsapontokkal értékelünk

írta: DerecskeiZo
Mi kacsapontokkal értékelünk

Ez komoly dolog. Hiszen hónapokon keresztül kerestünk egy olyan értékelési rendszert, mondhatjuk úgy, hogy pontozásos összefoglalót, amelyből az olvasó megtudhatja, hogy kritikus szemeink miként látják a felvonultatott alkotást. Filmek vagy sorozatok, jók vagy kevésbé jók, de mind megérdemlik, hogy legyen saját kacsapontjuk. Igen, ez nem elírás vagy áprilisi tréfa, legyen valódi kacsapontjuk.

oldali1.png

De mit jelent a kacsapont?

Évek óta foglalkozunk műsorokkal. Kezdetben tévében láthatóakkal, aztán ahogy a stream a hatalmas gumicsizmájával betaposott az emberek nappalijába, az internet adta lehetőségekkel és ebből adódó szabadsággal élve mi is elkezdtünk online műsorokat nézni (és összegezni). Ez így rendben van. És amikor olvasni kezdtük a jobbnál jobb kritikákat, hiszen ez mindennek a kiindulási pontja, akkor azt vettük észre, hogy 1-5-ig, maximum 10-ig terjedő számszerű rendszerben összegzik mindazt, amit előtte hosszasan kifejtettek. Mennyire megnyerő amit látunk? Mátrix? 5/4. Vagy Trónok harca? 10/9. Azon túlmenően, hogy sokszor elég a mögöttes számra pillantani, máris eldöntheti az ember, hogy érdemes-e kinyitni a laptop fedelét vagy kézbe venni a papírhalmaz alatt lévő távirányítót, számunkra a pontrendszer mégsem annyira színes dolog. Ez van. Mi színesben akarunk írni, és ebből adódik, hogy színesebb értékelési (pontozásos) rendszerben akarjuk a blogunkat is létrehozni. Így született meg a kacsapont, ami azt jelenti, hogy minden általunk látott műsornak adunk egy kacsát, szép sárga (némi kékes berakással fűszerezve) ahogy annak lennie kell, és annyit adunk belőle, amennyire a film vagy sorozat elnyerte a tetszésünket.

De lássuk, hogyan működik: 1

1.jpg

Ez az egyes számú kacsa. Nade nem azért kacsa, mert ne lenne igaz, sőt talán néha mi is elgondolkodunk rajta, hogy valaki valóban vászonra akarta-e vinni amit láttunk, vagy csak egy brutálisra sikeredett születésnapi party hajnalán született mocskosul szürreális látomás. Egy ilyen film vagy sorozat pusztán a mi jóindulatunkra számíthat, hogy adunk neki egy kacsát, megelőlegezve, hogy a következő dolog jól fog sikerülni. Vagy mégsem, és akkor búcsút inthet az egyes számú kacsának is. (Pl: a nappaliból az erkélyre kizavaró Sharknado) Ha tovább tud lépni, vagy a fentebb leírt ócska jelzőnél több is van a műsorban, akkor jöhet a 2

2.jpg

Ez a kettes számú kacsa, amiben már mutatkozna némi életjelek. Még messze van a nézhető kategóriától, talán még a rendező sem bízik saját művében igazán, de mi úgy gondoljuk, hogy egy árválkodó kacsánál mégis több kellene, hiszen ki tudja, lehetnek olyanok akiknek tetszeni is fog. (Pl: Drew Barrymore fémjelezte iZombie sitcom trágársága, a Santa Clarita Diet) Innen kezdődik az igazi verseny: 3

3.jpg

Három kacsa már valami. Nem mondanám, hogy biztosan ajánlanánk bárki számára, de léteznek olyan színészek, akik egy rossz forgatókönyv vagy megírt anyag ellenére képesek közepes szintre hozni az egész kreációt. A nagyok is tévedhetnek, hiszen történt már olyan a világtörténelemben, hogy valami egészen szenzációsan hangzott, a történet a rendező és a színészek is, de a megvalósításba valami hiba csúszott. Hát megesik. De tudni kell, hogy sokaknak nem feltétlen a megvalósítás számít, hanem hogy lássák kedvencüket, és bár érzik, hogy valami nem klappolt a tervezőasztalon, de mégis hétről hétre hajtja őket valami a képernyő elé. De az is előfordulhat, hogy három kacsát ér valami, amiből csak egy kicsi hiányzik. Egyfajta közepes végeredmény, és látunk rajta bizakodásra adó pontokat. (Pl: a gyatra megváltóból lett különös szerzet, a Bakelit.) Amire már erősen érdemes odafigyelni: 4

4.jpg

Ez már elégedett hátradőlés. Ha már négy kacsával is jutalmazzuk amit látunk, akkor bátran ajánljuk a műfaj szerelmeseinek. Mert nem vagyunk egyformák. Vannak olyan sorozatok, amik bár nagyon jók a maguk műfajában, lehetnek például zseniális űroperák, ha nem képesek szélesebb közönséget megragadni. Ez persze nem feltétlen az író vagy rendező hibája, egyszerűen csak nem tud többet adni, és kész. De a közepesnél azért jobb a végeredmény. (Pl: a jól összerakott, de olykor önmagával is ellentmondó Mr Robot) És akkor elérkeztünk a jó értékeléshez: 5

5.jpg

Erre csak egy módon tudunk hozzászólni: az öt kacsa nagyon jó. Mondhatjuk úgy is, hogy kiváló, mint írói, mint színészi teljesítményben. Az öt kacsában megtalálható a műfajiságból adódó eredetiség, minden porcikájából érződik, hogy mestermunkáról van szó. De az öt kacsa még ennél is messzebbre merészkedik. Az ilyen értékelést akkor adjuk, ha véleményünk szerint a mű nagyobb rétegeket tud megmozgatni, vagy annyira jók a karakterek, hogy öt kacsát is megérdemelnek. Láttunk sok öt kacsás filmet, kezdve a Martfűi rémtől egészen a Maffiózók 6 évadosra nyúló eposzáig, és reméljük, hogy a jövőben is sok alkotást fogunk öt kacsával jutalmazni. De önmagunk(és olvasóink) határait szabnánk szűkebbre, ha ez lenne a csúcs, és nem lehetne még ennél is messzebbre menni. Ezért döntöttünk az 5+1 kacsa megléte mellett.

5_1.jpg

Az 5+1 kacsa az általunk kiadható legmagasabb értékelés. Ez jelenti a plafont, és úgy tartjuk, hogy innen nem lehet jobbat megalkotni. Persze kevés ilyen van, sőt, mondhatni, hogy szinte nagyítóval kell keresni őket. Hiszen ha azt mondtuk, hogy Maffiózók, akkor bár évadokon keresztül haladt a +1 kacsa irányába, de a lezárás belerondított az összképbe. És akkor vannak még egyéb tényezők. Vágás, fényképezés, témaválasztás, ezeknek mind olyan összképet kell alkotniuk, hogy megérdemeljék az 5+1 kacsánkat, és már most megígérhetjük, hogy nem fogjuk gyakran kiosztani. Ez felfogható úgy is, hogy mindenkinek, műfajtól, témától, hangulattól függetlenül tudjuk ajánlani az 5+1-es filmeket illetve sorozatokat. Ez a NaDe team pontozási alapkönyve.

Mi komolyan fogjuk venni, és reméljük, hogy olvasóink is ebben a szellemiségben fogják fogadni Kacsapontjainkat, sajátos értékelési rendszerünket. Lehet velünk vitatkozni, hiszen erről szól a filmek és sorozatok világa, de minden esetben arra fogunk törekedni, hogy kiosztott sárga kacsáink kellőképpen jellemezzék mindazt, amit hallunk és látunk. De itt még nincsen vége, hiszen lesznek más színű kacsáink is, de erről majd később, mert azt szeretnénk, ha majd ti is osztanátok kacsákat.  

Abban is próbálunk segíteni, hogy egy sorozatot milyen tempóban érdemes megnézni. Ebben kétfajtát különböztetünk meg, attól függően, hogy mennyire él bennünk a késztetés az egymás utáni megnézéshez: 

daralo1.png

 

Szaknyelven szólva, érdemes-e ledarálni, mert annyira érdekes, és annyira magával tudja ragadni az embert, hogy szinte képtelenség vele a holnapot megvárni. Persze ízlés dolga, de tapasztalataink szerint az ilyen sorozatokkal bőven lehet éjszakázni.

 

csepegteto.png

Vagy pedig a lassan csepegtető, amelyből sokszor elég egy kis adag is, a többi pedig megvárja az embert holnap is. Mondjuk úgy, hogy lassan emésztődik. Nem mindig a teljes évad alapján fogjuk ajánlani, hiszen már egy,két rész után is érződik, hogy mennyire tapasztja oda az embert a látott produkció.

 

 

 

Szólj hozzá

kacsapontok