Erőszakos, de szerethető a Britannia

2018. január 20. 10:04 - DerecskeiZo

britania5.jpg

Ahogy ígértük, megnéztük a Sky  legújabb hippikosztümös sorozatát, a Britanniát, de csak a pilotig merészkedtünk. Ami elég hosszúra sikeredett. A maga 69 percével pedig szépen elhúzza előttünk a mézesmadzagot, hogy mire is számíthatunk a folytatásban. A Britannia egy nappal a Sky premier után érkezett el a HBO GO műsortárába, és máris okozott némi kellemes meglepetést: Az első rész azonnal szinkronnal nézhető meg és reméljük, hogy szépen készülnek a többi részekhez is, de már ez is egy nagy dolognak számít.

britannia1.jpg 

A Sorozat egy elég misztikus, a néző számára eleinte talán egy kicsit kaotikus világban játszódik, valamikor i.sz. 43-ban. A Rómaiak Julius Caesar kudarca után újra be akarják venni Britanniát, ahol a törzsek egymás ellen harcolnak, számunkra egyelőre tisztázatlan indokból. De nem ez számít, vagyis az első rész sokkal inkább a látványra, és a nézőben felébresztendő érzésvilágra koncentrál. Ez talán meg is valósul. Nem tudom ki hogy van vele, de nekünk baromira tetszenek a brit szigetek monumentális, szinte az égig nyújtózkodó sziklafalai, ahogy az óceán nyaldossa az évezredes munkával kivájt kövezetét, főleg nagyfelbontású képernyőn nézve, az egész nagyon pazar látványt nyújt. Ezzel nyilván tisztában volt Sheree Folkson rendező is, mert ezekből a képekből sokat fogunk kapni. És itt jön a lényeg. Talán túltolta egy parányit, mégiscsak kosztümös és nem természetfilmet nézünk. És amikor a Druidák mutatkoznak, akkor bizony kicsit zavaró lehet a széleken elhomályosított kameramozgás, ugyanakkor az is érthető, hogy ezzel a sorozatot jellemző misztikum is vastagon kiemelkedik. Ez a dolog ízlés kérdése.

Mondjuk ki, a sorozat magával ragadja az embert. Nem túl véres egy hétköznap esti lazításhoz, de magában hordozza a korszakot olyannyira meghatározó, könyörületet nem tűrő erőszakot. A harcok jól kidolgozottak, talán egy kicsit a snittek egy falatnyit rövidre sikerültek, de ez legyen a legnagyobb probléma. Ugyanakkor lehengerlő, ahogy a a római hadsereg végigvágtázik a sáros úton szekereiken rabszolgákkal, ahogyan a kelták városa elénk tárul az apró, de a kamera mozgásához viszonyítva gondosan kidolgozott házaikkal. Szóval látszik, hogy sokat dolgoztak a sorozattal, de ne számítsunk Trónok harca színvonalra. És itt most konkrétan arra gondolunk, hogy a sajtó hajlamos a frissen gyártott kosztümös sorozatokat a gigászokhoz, a Vikingekre vagy a Trónok harcához hasonlítani. Véleményünk szerint ez nagy hiba, hiszen egyrészt közük sincs egymáshoz, másrészt pedig mint időben, mint műfajban élesen elkülöníthetőek.

britannia2.jpg

britannia3.jpg

britannia4.jpg

A Britannia a pilot alapján egy ígéretes sorozatnak tűnik, és külön dicséret a HBO-nak, hogy ugyan egyelőre a pilot erejéig, de az első részt egy nappal a hivatalos bemutató után szinkonnal tették elérhetővé. Ami a folytatást illeti, sok szálon fut a cselekmény, és nyilván mindegyik majd egy eső mosta zord sziklafalon összefonódik. A karakterek tekintetében érezhető, hogy több részre van szükség, mire kibontakoznak, ám Aulus Plautiust alakító David Morrisey már az elején megcsillantja színészi, és a római sereget vezető tábornoki képességeit. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://musoron.blog.hu/api/trackback/id/tr6813587947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2018.01.23. 11:23:15

Az utolsó királyság (The Last Kingdom) második évadáról nincs valami infótok? Nem egy vikings, de nekem nagyon bejött.
süti beállítások módosítása