Két kép, és hagyjuk, hogy magad fedezd fel az új westerosi kalandot

2017. július 17. 19:20 - DerecskeiZo

Trónok harca hetedik

A HBO-nak a Trónok harca olyasmi, mint a magyaroknak Habony Árpád (sic), mielőtt fellépne ibizamelléki bábszínházában, hiszen az égvilágon semmi sem szivárog ki a milliárdokból finanszírozott felvonásából. Nekik, azaz nekünk van igazunk, hiszen a közönségnek csak a vérszag, ami számít, és mivel a milliós marketingköltség már szerepel a kiadási oldalon, így teljesen jogos, hogy nem szeretnék ha az első epizód idő előtt kilépne megszabott videótárából. De maradjunk a Trónok harcánál, végül is kit érdekel egy halandó westerosi máktanácsadó, aki nyilván már prüszkölve várta július 17-ét, hacsak nem kipitizte magának, hogy a vizesvébé előtt láthassa a teljes évadot, dedikált négyká felbontásban. 

spoilermentes.png

De induljunk ki abból, hogy a Főnök keze nem ért el a HBO főhadiszállásáig, és neki is meg kellett várni a hétfő hajnali bagolyhuhogást. Én bevallom nem voltam hajlandó felkelni. Nem csak azért, mert baromi fárasztó olyan alvási ciklusban felébredni, mint ez a hajnali 3 órás kezdés, mert a végén még sárkányok és bárdal flangáló óriások telepednek mellém tücsökvirradásig. És akkor még ott vannak a dögledező szerverre váró júzerek, akik tényleg azt hitték, hogy az a több millió kíváncsi vastrónfan majd szépen külön szálon fogja nézni Denerys homokba vésett kéznyomatát, és az élmény tökéletes lesz. Odaát sok ezren tévedtek.

De úgy döntöttem, hogy hagyok időt mindazoknak, akik nem ma szeretnék bepótolni a hajnali évadstartot, s mivel magam is több részletben tudtam felvenni a történet gyűjtőpontjait, így inkább próbálok a közvetített érzésekre, és magára a látványra koncentrálni, a spoileres részeket facéron hagyom, tegyetek vele belátásotok szerint.

Csak a kezét figyeld

tron_7_jelenet1.jpg

Két jelenetet választottam ki, ami így ránézve bármit jelenthet. Cersei Lannister ül a vastrónon, sötét ruhában, a már megszokott rövid frizurájával(ha ezt frizurának lehet nevezni), ami szerintem annyira jól visszaadja karakterének jellemét és lelki békétlenségét perzselő pillantását, hogy arról már külön lehetne értekezni. Kegyetlen ez a nő, én mondom. Remélem azzal nem árulok el titkot, hogy ebben a részben gyakran fogunk találkozni sötét testhez simuló ruhákkal - mily véletlen. Szóval maradunk Cerseinél, aki mereven néz maga elé, jobb kezével pedig egyfajta markoló mozdulatba kezd, de ez az egész kompozíció, a lángoló tekintet, a hősök korabeli íjkén feszülő merev testtartás kombója nekem marháta bejött. Nem tudom, ki mennyire szokott ennyire a részletekre figyelni, tudom élvezeti szempontból felesleges dolog, de én ezekből sokat szoktam leszűrni. Ha csak egy képet szeretnél látni az egész Lannister ház további sorsáról, ez legyen az első, mindenképpen.

Véreb a sírásó?

tron_7_jelenet3.jpg

Véreb egy sírban áll. Ez olyan tipikus Trónok harca jelenetnek számít, hiszen a csávó már annyi embert küldött a másvilágra, hogy mit számít, hogy egy sírban áll? Bárkié lehet, a történet szempontjából meglehet közömbös. Ha belegondolunk, akár a sajátját is áshatja, de az nem lenne logikus a csatornától, hogy miután átveszi a gyeplőt saját történetvezetésében, máris egy érzelmi téren megosztott karaktert elintézzen. Amikor másokkal megosztottam a tervemet, hogy az első rész alapján kiválasztok két képet, hogy arról írjak spoilermentesen, akkor persze, hogy első körben a sárkányokat javasolták. Mert az annyira adja magát, és a holtak félelmetes seregén felül Denerys Királyvárba vonulása a leginkább várt esemény.

De mégis ezt a képet, ezt a jelenetet, ezt a prózai ábrázolást választottam, amely véleményem szerint a leginkább visszaadja, hogy az új évad milyen irányba fog elindulni. Cersei becsvágyó, ugyanakkor a belső félelmét is magában hordozó tekintete után Véreb nem előre, hanem lefele néz. Ez persze lehet az adott munkafolyamat része is, hiszen kiásott egy bazi mély gödröt, látszik a nagy homokkupac maga előtt, és éppen vesz egy utolsó pillantást a művére. De valahogy nem. Ezt azok is láthatják, akik óvatosan olvassák e sorokat, félve, hogy egy spoileres rész buggyan ki a szavakból, mielőtt belekezdenének maguk felfedezni az új évad izgalmait. Ez most két képről, és azok által sugárzott hangulatról szól. 

Nyilván ezer más dologról, tucatnyi testtartásról és a történet fősodronyára jobban támaszkodó mondatokról is lehetne írni, de a pilotról és az új éved első részeiről a harmadik vagy negyedik rész után szeretnénk részletekbe menő elemzést készíteni. Ez a rövid poszt azoknak szól, akik rá szeretnének hangolódni az új évadra, akik csak mazsoláznának az információkból, de a teljes kottára nem kíváncsiak, mert azt majd saját ritmusuokban szeretnék elfogyasztani. 

Tehát a Trónok harca hetedik évada végre elkezdődött, és részemről alig várom, hogy nyakik merüljek az immár  HBO fazonjára szabott dagonyában.

(Írta:De)

Szeretnél mindig a legfrissebb és legjobb műsorokról értesülni? Kövess minket!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://musoron.blog.hu/api/trackback/id/tr8412669335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása