Glow: Női pankrátor a flashdance-ből

2017. június 24. 10:32 - DerecskeiZo

A Netflix új sorozatának ismertetője

Már most ígérjük, nem válik szokássá nem magyar tartalomról írni. De van, hogy valamit értékelni kell. A Műsoron blog az a felület, ahol értékelik a kreativitást és a jó tartalmakat, a Glow pedig egy ilyen, lila mázzal töltött filccel vastagon aláhúzva. Nade mennyire...

glow2.jpg

Hazánk ismét kispadra került

Szomorúan vesszük tudomásul, hogy a Netflix ismét kihagyta hazánkat. Nem értjük ennek az okát, mert a VOD tartalmak itthon is kelendőek, nézzük csak meg a HBO Go sikerét. De a Netflixnek másfél éves hazai működése során alig 17 sorozatot sikerült többé kevésbé lokalizálnia, 95%-ban magyar felirattal, és úgy 70-80 filmet ( a teljes lista filmek nélkül). Ez annak ismeretében szomorú, hogy néhány száz kilométerre keletre,nyugatra, a tartalmak túlnyomó része már túljutott az ottani lokalizáción. Ausztriában és Romániában (hoppá) az új megjelenések a hazai nyelven jelennek meg. Nem vagyunk irigyek, és tudjuk persze, hogy egy stream szolgáltatónak hatalmas költséget jelent egy teljes sorozatot feliratozni évadokon keresztül, a filmes jogokról már nem is beszélve. És akkor hol beszélünk előfizetők tízezreiről? - erről jut eszembe, majd egyszer kíváncsi lennék a Romániai számokra. Visszatérve a sorozathoz. A tegnapi nap folyamán kijött a Glow a Netflixre, szokáshoz híven a teljes első évaddal. Aki nem ismeri az amerikai stramszolgáltató új rétegsorozatát, azoknak röviden: A 80-as évek Amerikájában járunk, ahol nem csak izmos vagy csak annak tűnő férfiak hülyitik imitált pankrációval a nagyközönséget, hanem a nőknek is megadják a terepet. Ahogy írtam, rétegsorozatnak számít, hiszen ha öt évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy egyik péntek este női pankrációról készült amerikai komédia sorozatot fogok nézni, valószínűleg megmosolygom az illetőt. Végül aztán mégis megtörtént, és tegnap este női pankrációt néztem a tévében a Netflixen keresztül. Ide jutott a világ. - Szerencsére.

141f21cc5a2b69d81f9835ce4bc33238ba5e070a.jpg

Flasdance előhatás

Teljes évadról nem tudok kritikát írni, és már csak azért sem szeretnék részletekbe menő spoilereket puffogtatni, mert bízom abban, hogy előbb utóbb ezt a sorozatot is lokalizálni fogják, és akkor sokkal többen ülnek le megnézni, mint most angol hanggal és felirattal. De a hangulat és ami az egészből árad, az megérdemli, hogy írjunk róla. Mert a Glow által egy olyan hiányzó alkotás született, amit nem igen láthatott még a nagyérdemű. Én már az elején felfedeztem benne némi flashdance előhatást, ami nem jelenti azt, hogy táncosok és szerelmes párok fognak a képernyő előtt andalogni, de a főhősnő karaktere, a benne rejlő elszántság és szexuális kihatás erősen flashdancesre sikerült.

flashdance1.jpg

A sorozat egyik jelenetében,  Alison Bire, azaz Ruth Wilder éppen szereplőválogatáson, a hasonlóság nem csak a kor stílusának, hanem a képernyőre közvetített karakternek is köszönhető. 

 

A szereplők egytől egyik remekül átdolgozott figurák, és már a pilot első negyedében is átadják a nézőnek, hogy itt valami rendkívüliről van szó. Mindenki könnyen megjegyezhető, és mivel alapvetően komédiáról beszélünk, a humoros részek is jól megkomponáltak. Én érzek benne némi drámai utómunkát, ami nem feltétlen a női bunyóból táplálkozik, ez sokkal inkább a magánéleti és kapcsolati rendszerre utal. A képi világ adja, amit kell. Jók a színek, jó a fényképezés, jó a kameramozgás, szinte ott érzi magát a néző a ringben, ahogy osszák sorra a pofonnak látszó mozdulatokat. A zeneválasztás kiváló, mondanom se kell. És ha már leülök péntek este női pankrációt nézni, akkor ezt is várom el a szolgáltatótól.

A Glow abban erős igazán, ami minden sorozat alapelve kellene, hogy legyen. Szórakoztat, és nem akar ennél sokkal több lenni. Vicces, de nem akarja ezt annyira túlzásba vinni, mint az általam kevésbé favorizált sitcomok (Agymenők, stb), hanem csak a helyzet komikumára játszik, és minden mást tényezőt a nézőre bíz. Higgyétek el, engem megvett kilóra, de még nem is végeztem a sorozattal, így egyelőre kacsapontokat sem szeretnék osztani, azt majd később. De aki tud angolul és nem bírja kivárni a lokalizációt, az essen neki bátran, ígérem nem fog benne csalódni.

(Írta:De)

Szeretnél mindig a legfrissebb és legjobb műsorokról értesülni? Kövess minket!  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://musoron.blog.hu/api/trackback/id/tr7212617337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása